Breaking

Sunday, 28 May 2023

[Terkini] Maisarah terpisah dengan ibu , " Hak pengjagaan dapat pada ayah beragama lain " (4Gmbr)

Kuantan : Tular satu rakaman memaparkan seorang ibu dan anak yang berusia sembilan tahun terpaksa berpisah setelah Mahkamah Tinggi Kuantan memutuskan hak penjagaan kanak-kanak itu diserahkan kepada bapanya.

Perkongsian rakaman berdurasi 49 saat oleh pengguna di Fb, pada Sabtu sangat menyayat hati apabila kanak-kanak tersebut merangkul erat tubuh ibunya Puan Aisyah sambil menangis teresak-esak kerana hari terakhir dia bersama ibu sebelum berada dalam jagaan ayahnya.

Difahamkan, anak perempuan itu bernama Maisarah merupakan anak kepada pasangan Orang Asl1yang tidak lagi hidup bersama.

Setelah membawa haluan masing-masing, wanita yang juga ibu kepada kanak-kanak berkenaan telah memeluk agama Islam.



Bagaimanapun, hak penjagaan anak mulai menjadi tuntutan apabila bekas suami ada memfailkan permohonan untuk menjaga kanak-kanak itu.

Perkongsian itu turut mendakwa terdapat beberapa badan bukan kerajaan (NGO) yang membantu lelaki berkenaan untuk mendapatkan hak penjagaan dengan cara menyediakan peguam dari firma guaman.

Bagaimanapun, sebaliknya berlaku kepada ibu kanak-kanak tersebut apabila tiada pihak menghulurkan bantuan untuk memperjuangkan hak penjagaan anak dan hanya berharap dengan Biro Bantuan Guaman.

Semoga ada jalan pada permasalahan ini dan hak penjagaan akan dapat pada ibu maisarah semula, dikhabarkan banyak NGO kini akan cuba membantu adik Maisarah dan ibunya Aisyah.Credit Sinar Harian.

No comments:

Post a Comment