Breaking

Friday, 6 September 2013

Saiz kenderaan mempengaruhi penggunaan petrol dan tips untuk jimatkan petrol ?


Saiz kenderaan memainkan peranan dalam penjimatan penggunaan petrol , dalam kenaikan harga petrol semua orang mengambil langkah berjimat dalam bajet seharian , bagimana saiz kenderaan mempengaruhai penggunaan petrol .

Sememangnya penggunaan kenderan yang saiz lebih kecil dan berkapasiti enjin yang kecil seperti produa viva , produa kancil lagi memberi penjimatan kepada pemilik kenderaan jika nak dibandingkan dengan kenderaan bersaiz besar dan berkapasiti enjin yang besar .

Namun ianya terpulang pada individu masing-masing dalam menangai masalah ini bagi mengukuhkan dan menjimatkan perbelanjaan individu tersebut .

Disini beberapa tips yang dapat membantu menjimatkan penggunaan petrol :-

1. Isi minyak sebelah malam atau awal pagi dalam keadaan cuaca sejuk yang mana pada waktu siang  yang panas setiap liter yang di isi akan rugi disebabkan haba petrol bercampuran lebihan gas dalam kandungan petrol .

2. Isi minyak sehingga tangki penuh ini kerana jika ruangan tangki kosong petrol lagi cepat habis kerana petrol akan meruap semakin besar ruang semakin banyak petrol meruap .

3. Angin tayar sentiasa pada tahap tekanan yang disyorkan , cengkaman tayar yang dengan jarak perjalanan nyata membantu menjimatkan penggunaan petrol .

Itu adalah serba sedikit tips dan pendapat dalam membantu menjimatkan perbelanjaan dalam keadaan harga petrol yang naik dan berkemungkinan barangan lain juga akan naik akibat dari kenaikan harga petrol.


1 comment:

  1. kalo keta besar tukar ke keta kecik masih lagi boleh bawak keta. Kalo yg dah sedia guna keta kecik plak kena la tukar ke motor huhu.

    ReplyDelete